preskoči na sadržaj
Vijesti

Festival znanosti

Vrijeme (kronološko i meteorološko) tema je ovogodišnjeg Festivala znanosti. Učenica 3. razreda programa za zanimanje ekonomist Martina Štimac i Željka Vrcelj, prof., prezentirale su 28. travnja 2017., na Filozofskom fakultetu u Rijeci, projekt Gibanja veličanstvenog „trećeg kamena od Sunca“, u okviru aktivnosti „Škole za škole“.


Zemlja, treći planet od Sunca, najveći od stjenovitih planeta, s atmosferom bogatom kisikom, te tekućom vodom na površini, jedini (?) je na kojem se razvio život.

Do izmjene dana i noći dolazi zbog Zemljine rotacije, dok revolucija Zemlje doprinosi promjeni godišnjih doba.

Po smjeru i duljini sjene gnomona određuje se doba dana, položaj mjesnog meridijana, pravo Sunčevo podne, visina Sunca, zemljopisna dužina i zemljopisna širina mjesta opažanja (Moravice), te nagib ekliptike prema nebeskom ekvatoru, uz račun pogrešaka. Trenuci izlaska i zalaska Sunca prema SEV – u utvrđuju se koristeći vrijednosti zemljopisne širine i deklinacije Sunca, uz azimut točke izlaska i zalaska, te trajanje dana i sumraka (građanskog, nautičkog i astronomskog).

Evolucija života na Zemlji može se prikazati geološkim stupcem, tj. kalendarom Zemljine povijesti.

U projekt Željezničke tehničke škole Moravice Gibanja veličanstvenog „trećeg kamena od Sunca“ uključeni su učenici 1. i 3. razreda, uz voditeljicu Željku Vrcelj, prof.

Intelektualna radoznalost učenika, njihovi kreativni potencijali i istraživački duh, te kritičko i analitičko razmišljanje, potaknuti su praktičnim radovima, suradničkim učenjem, konstruktivističkim pristupom i razvojnom perspektivom poučavanja.

Čestitamo Martini na upornosti! Ozbiljna i jednostavna, uspješno je prezentirala praktični rad „Gibanja Zemlje“, uz pohvale moderatorice dr. sc. Tatjane Ivošević, više savjetnica za fiziku pri AZOO.

Također, ističemo zanimljivo predavanje „Od prašine do planeta meteorolog šeta“, mladih riječkih meteorologa Danijele Vlašić i Igora Horvata, s kojima smo dogovorili daljnju suradnju i otvorili mogućnost održavanja predavanja i radionica za učenike ŽTŠ Moravice.

 „Najveći prijatelj istine je Vrijeme, njezin najveći neprijatelj je Predrasuda, a njezin stalni pratilac je Poniznost.“ (C. C. Colton, 18. / 19. st.)

„Sjetite se – danas je sutra o kojem ste brinuli jučer!“ (D. Carnegie, 19. / 20. st.)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Vrcelj   datum: 29. 4. 2017.


Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Škola

Slobodno vrijeme

Dnevne novosti


Portal za škole
preskoči na navigaciju