preskoči na sadržaj
Vijesti

Matematika i poezija

Putopjesnikinja Maja Klarić održala je 4. prosinca 2018. inspirativno predavanje o svojim putovanjima u Željezničkoj tehničkoj školi Moravice. Želimo joj sretan 34. rođendan (28. ožujka), uz čitanje putopisne poezije, te in memoriam njezinoj sestri Dijani, kao i još mnogo maštovitih domišljatosti, izazova i neobičnih „usporenih“ putovanja.


Maja je ušla među korice knjige života naše škole na zanimljiv i rijetko poetičan način. Naime, kreirajući „izazov“ projekta Polarni san (šk. 2017. / 2018. god.) avanturista, istraživača, putopisca i fotografa Davora Rostuhara, tiho je, ne znajući za učenike programa – zanimanja ekonomist i tehničar za mehatroniku, te njihovu profesoricu Željku Vrcelj, pobuđivala našu radoznalost, te snove pretvarala u stvarnost. Želja za kretanjem korak po korak, „život u ruksaku“, ključevi razumijevanja istočnjačkih ideja, uz pokoji haiku, nadahnuli su nas prirodnom ljepotom, iskrenošću i toplinom. Majin smo dolazak iščekivali s nestrpljenjem i radošću.

„Ničega u njoj.

Koliba u proljeće –

u njoj je sve!“

(Sodo, haiku pjesništvo)

U proljeće, kada se sve budi i buja novi život, prazna koliba sadrži mnogo više od prenatrpane kuće. Upravo zato što je prazna, u njoj ima mjesta za sve ono što je u proljeće procvjetalo i zamirisalo. Praznina stvara puninu – ni iz čega rađa se sve!

Dopustite nam jednu matematičku usporedbu s takvim okolnostima. Prazan skup je skup kojemu niti jedan objekt nije njegov element, dok je partitivni skup praznog skupa skup svih njegovih podskupova. Od „prazne kolibe“ praznog skupa, u pet koraka prijelaza na partitivni skup, „koliba“ sadrži 6 milijuna tipografskih znakova, odnosno 3000 stranica. Fascinantno!

Matematika je egzaktna znanost, ali i umjetnost. Estetski kriteriji važni su pri formuliranju matematičkih struktura i teorija, pri čemu odlučujuću ulogu imaju ne samo zahtjevi za istinitošću, nego i zahtjev za ljepotom.

Jedan od najvećih njemačkih matematičara 19. stoljeća Karl Weierstrass, „otac“ matematičke analize, napisao je: „Činjenica je da matematičar koji nije donekle i pjesnik, nikada neće biti savršen matematičar.“

Hvala učenicama 4. A razreda Nikolini Aralici, Tei Božić i Nataliji Dokmanović na trudu i podršci brojnim projektima.

U iščekivanju nekog novog susreta i zajedničkog druženja s Majom, učenici i djelatnici Željezničke tehničke škole Moravice.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Vrcelj   datum: 29. 3. 2019.


Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Škola

Slobodno vrijeme

Dnevne novosti


Portal za škole
preskoči na navigaciju