preskoči na sadržaj
Vijesti

Izložba fotografija Natalije Dokmanović

U školskoj je knjižnici 3. listopada 2019. otvorena izložba fotografija „Goranska proljeća, ljeta, jeseni i zime“ naše bivše učenice Natalije Dokmanović.


Školske 2018. / 2019. godine Natalija Dokmanović završila je srednjoškolsko obrazovanje u Željezničkoj tehničkoj školi Moravice i stekla zanimanje ekonomistica. Kao studentici kulturologije i vanjskoj članici Učeničke zadruge Eko – etno Rudač, vrata škole su i dalje širom otvorena.

Profesorica Željka Vrcelj, voditeljica Foto kreative čija je Natalija začetnica, njezina je mentorica.

. . . idi tamo gdje nema puta i ostavi stazu iza sebe . . .

Natalijine fotografije prikazuju tiha i čudesna goranska mjesta, koja obilazi zajedno sa svojim ocem, mjesta na kojima mnogi od nas nikada nisu bili. Smišljenom interpretacijom, a nošena vlastitom osjećajnošću, prenosi nam autentične vrijednosti ruralnih prostora, što u posjetiteljima izložbe budi uspavane uspomene. Natalijin osobni rukopis vidljiv je kroz jasne lirske slike koje prenose svu ljepotu i svježinu prizora, ugođaj, te prepoznavanje posebnosti, a u suglasju suptilne energije čovjeka i prirode.

Odiseja fotografiranja jezera (Čogrljevog i Mačjanskog, na primjer) i rijeka (ističemo kanjon Kamačnik, zaštićeni krajolik grada Vrbovskog) nije nimalo lagana, a skrivena ljepota vode potiče kreativnost, ali i neutralizira nepovoljne utjecaje koji nas okružuju i sputavaju, što je preduvjet za ispravno odlučivanje i rješavanje problema. Efekt duge ekspozicije stvara nadrealne i maštovite fotografije.

Kroz detalje i samostvorene idilične slike duge, te sunčevih izlazaka ili zalazaka, uočavamo predivnu nježnu „simfoniju“ boja i očaravajuću igru svjetla i sjene.

Fascinantan svijet ptica, leptira i kućnih ljubimaca uvodi nas u tajne još netaknute prirode i vlastitog doma. Da bi umjetnik snimio nešto duboko i uhvatio „pravi“ trenutak, njegova stvaralačka osobnost zasigurno mora biti osebujna.

Za Nataliju je fotografiranje mnogo više od namještanja ekspozicije, svjetla, kontrasta ili kuta snimanja. Njezine fotografije odraz su impresivnog, no nimalo laganog života, i neutažene žeđi za otkrivanjem novih motiva i scena.

Poželimo Nataliji još bezbroj trenutaka nadahnuća, kreativnog izražavanja, umjetničke slobode i izazova. Vjerujemo da će, uz kvalitetnu fotografsku opremu, a usavršavanjem fotografskih umijeća, i dalje uspješno iznalaziti mogućnosti interakcije vlastitog stvaralaštva u okruženju svakodnevice.

Izložbu Natalijinih fotografija (njih 30 – ak) možete razgledati do kraja listopada 2019. Veselimo se vašem dolasku!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Vrcelj   datum: 3. 10. 2019.


Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Škola

Slobodno vrijeme

Dnevne novosti


Portal za škole
preskoči na navigaciju