2021-11-23 17:15:00

Foto natječaj povodom rođendana Gorskog kotara

Učenici Borna Kuprešak (2. E) i Elena Jurković (4. E) nagrađeni su za fotografije „Stablo nade“ i „Zov prirode“ na natječaju „Gorski kotar – šuma“ projekta „Processus montanus“.

Srednja škola Delnice, u suradnji s delničkom Gradskom knjižnicom Janet Majnarich i Gradom Delnice, raspisala je foto i literarni natječaj na temu „Gorski kotar – šuma“ za učenike Primorsko – goranske županije u listopadu 2021. godine. Natječaj je bio otvoren u sklopu projekta „Processus montanus“. Naime, dekretom carice Marije Terezije od 7. studenog 1778. formiran je Gorski kotar, te se navedeni datum obilježava kao goranski rođendan.

Na natječaj su proslijeđene fotografije učenika naše škole, Borne Kuprešaka (2. razred programa – zanimanja tehničar za mehatroniku) i Elene Jurković (4. razred – tehničar za računalstvo). Mentorica učenika je voditeljica Foto kreative, jedne od sekcija Učeničke zadruge Eko – etno Rudač, Željka Vrcelj, prof.

Također, svojim fotografijama su u projektu „Processus montanus“ sudjelovali i  učenici Učeničkog doma (Branislav Širko, 2. razred programa – zanimanja tehničar za mehatroniku, te Goran Bukorović, 4. razred programa – zanimanja tehničar za računalstvo), uz mentorstvo voditeljice Doma Gordane Gerić – Paulić, prof.

Projekt „Processus montanus“ priveden je kraju 17. studenog 2021. u Gradskoj knjižnici Delnice, dodjelom zahvalnica i nagrada sudionicima natječaja, uz prigodan program, te izložbu učeničkih radova. Idejni začetnik projekta (i bivši delnički gradonačelnik) Ivica Knežević na svečanosti je održao predavanje „Kako je i zbog čega nastao Gorski kotar?“, dok je gospodin Miren Androić govorio o Lujzinskoj cesti.

Svoju kreativnost iskazali su učenici iz 17 škola, a nagrađeni su najuspješniji. S fotografijom „Stablo nade“ učenik Borna Kuprešak osvojio je 3. mjesto, dok je Elena Jurković nagrađena za fotografiju „Zov prirode“ (5. mjesto). U njihove fotoaparate uskočila je iskonska ljepota i mistika drveća, goranskog neba i sunčane prašine, te šumskih životinja kao što je skrovita lisica krasnog krzna. Čestitamo!


Željeznička tehnička škola Moravice