preskoči na sadržaj
Vijesti

Svi smo mi zvjezdana prašina ...

Konstruktivističko poimanje nastavnog procesa i nadahnuće ljepotom i tajnama svemira rezultiralo je holističkim pristupom učenju i poučavanju. Profesorica engleskog jezika Davorka Radovanović, te Željka Vrcelj, profesorica fizike i matematike, u siječnju 2020. godine kreirale su projektni zadatak za učenike 2. E razreda (program elektrotehnika). Prenosimo djelić vlastitog uzbuđenja, uz prikaz istinski zabavnih stručno – znanstvenih sadržaja. Uživajte!


Ne čini li nam se da je čovjek, pa i samo njegovo postojanje u svemiru, čudesna i zagonetna igra na pozornici beskraja i vječnosti?

„Svijet vidjeti u zrncu pijeska, a raj u divljem cvijetu; beskonačnost držati na dlanu tvoje ruke i vječnost u jednom satu … !“ (W. Blake, 18. st.)

Svemir je carstvo zvijezda, planeta i njihovih satelita, galaktika, te iznad svega nezamislivog tamnog prostora. Naša je Zemlja, treći „kamen“ od Sunca i svemirska oaza, tek plava točka u beskraju. Kreirajući modele nastanka i razvoja svemira, čovjek uz samu spoznaju traži i ključeve neba. Prirodne katastrofe, te svjetska događanja, ali i tehnološki i znanstveni napredak izazovi su 21. stoljeća.

Astronomija, prvo izvorište mitova i filozofije, razbuktava tinjavi žar znanja. Otvara vidike iz kojih se naša besmislena prolaznost ukrućuje u okvir smislene postojanosti. Osjetiti djelić svemira znači izdići se iznad spletki i taloga koji nerijetko „hrane“ našu svakodnevicu. Osjetiti atome svemirskog kristala čistoće znači biti čovjek, u plemenitom smislu te riječi.

 

Zvijezde započinju život u golemim maglicama, tj. oblacima plina, uglavnom vodika, i međuzvjezdane prašine (grafitne čestice prekrivene ledom). U jezgrama plinovitih „lopti“ vodik se pretvara u helij nuklearnom fuzijom, uz oslobađanje ogromnih količina energije. Plavobijela zvijezda je rođena, ali ne sama, već u jatu! I – svijetli!

Živjet će milijunima godina. No, kada ponestane zaliha vodika, helij će se nuklearnom reakcijom pretvoriti u ugljik i kisik, a zvijezda će postati crveni div.

Kada se iscrpe zalihe helija, napuhani crveni div umire. Smrt najmasivnijih crvenih divova je spektakularna. Eksploziju nazivamo supernovom.

Zvjezdanu baštinu čine maglice s bijelim patuljcima i neutronskim zvijezdama (pulsarima) u središtu, ali i crne jame, gdje zakoni fizike više ne vrijede, uz zakrivljenje prostora i izobličavanje vremena.

 

Pjesmom „Rocket Man“ legendarnog glazbenika Eltona Johna, te konceptualnim zadacima i križaljkom na engleskom jeziku potaknuli smo učenike na daljnje aktivnosti, uz razvijanje intelektualne radoznalosti.

PowerPoint prezentacije „Svemir (pozornica našeg postojanja)“, „Životni ciklus zvijezda“, te „Harmonija svijeta“ usmjeravaju kritičko promišljanje učenika i pridonose aktivnom učenju.

„Svemirski“ grupni kviz (također na engleskom jeziku), uz razvijanje odnosa pozitivne ovisnosti učenika, pridonio je i jačanju samopouzdanja pojedinaca.

Simbolične nagrade (časopis „Čovjek i svemir“, na primjer) zbirka su znanstvenih činjenica o svemiru, te onih iz povijesti astronomskih istraživanja, ali i astronomskih zbivanja, uz zapanjujuće fotografije. Apsolutna poslastica!

 

Čestitamo! I, vjerujemo da su vam poetske misli o svemiru i životu, tj. našem postojanju (na školskom panou), na inspirativan način približile tajne znanosti.

Svi smo mi zvjezdana prašina!? Neka nam je sa srećom!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Vrcelj   datum: 12. 1. 2020.

Promo film

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Korisni linkovi
Škola

Slobodno vrijeme


Portal za škole
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
preskoči na navigaciju