preskoči na sadržaj
Vijesti

Profesorica Željka Vrcelj ide u CERN

Nakon što je Hrvatska postala članica CERN – ove „obitelji“, tj. članica Europske organizacije za nuklearna istraživanja u Ženevi, koja upravlja najvećim svjetskim laboratorijem elementarnih čestica, profesorica matematike i fizike Željezničke tehničke škole Moravice Željka Vrcelj, u travnju 2019., ide na stručno usavršavanje u CERN.


Hrvatskoj je 28. veljače 2019. dodijeljen status pridružene članice CERN – a, što je velik znanstveni i gospodarski iskorak. Uz mogućnost industrijske suradnje na zahtjevnom međunarodnom tržištu, te korištenje razvijenih tehnologija, hrvatski studenti, nastavnici i znanstvenici prirodoslovlja (uglavnom fizike), ali i tehnike, mogu se stručno usavršavati u CERN – u.

Fizičar, prof. dr. sc. Mirko Planinić s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, voditelj je mladih i kreativnih hrvatskih fizičara koji istražuju svemirske uvjete neposredno nakon Velikog praska, a u okviru CERN – ovog projekta ALICE. Prof. dr. sc. Vuko Brigljević sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković odrastao je i studirao fiziku u Švicarskoj, a u CERN – u je stekao bogato radno iskustvo kao istraživač. Profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, dr. sc. Ivica Puljak, istraživač je elementarnih čestica u CERN – u, te popularizator znanosti među mladima.

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Nastavnom sekcijom Hrvatskog fizikalnog društva, te navedenim znanstvenicima, a u okviru „Hrvatskog nacionalnog programa za nastavnike u CERN – u“, provodit će se višednevna stručna usavršavanja fizičara.

Smješten u Meyrinu, predgrađu Ženeve, na granici Švicarske i Francuske, CERN je utemeljen 1954. godine i izvrstan je primjer globalne suradnje u svijetu znanosti. No, CERN nije samo vodeći svjetski znanstveni centar fizike elementarnih čestica, nego i mjesto gdje su kreirane vrhunske tehnologije i inovacije s primjenom u svakodnevnom životu, medicini (korištenje akceleratora u liječenju raka), elektronici i računalstvu. Primjerice, u CERN – u je 1989. godine razvijena svjetska mreža World Wide Web, bez koje je teško zamisliti današnju komunikaciju i razmjenu informacija.

Jedan od simbola CERN – a je i veliki hadronski sudarač (LHC), najveći svjetski znanstveni instrument, čija je gradnja trajala 20 – ak godina. Nalazi se u tunelu opsega 27 km, na dubini od 100 metara. Uz pomoć LHC – a fizičari rekonstruiraju uvjete u prvim trenucima svemira, za koji se smatra da je nastao Velikim praskom prije 14 milijardi godina.

U CERN – u se istražuje fundamentalna fizika, tj. temeljne sastavnice materije i svemira, odnosno kako je nastao i kako evoluira svemir. Higgsov bozon otkriven je 2012. godine. Naš prof. dr. sc. Ivica Puljak bio je voditelj istraživačkog tima od 100 – tinjak svjetskih znanstvenika koji je otkrio „božju“ česticu, zagonetnu elementarnu iskonsku česticu svijeta.

„National Teachers Programme“ je CERN – ov program obrazovanja za nastavnike fizike, koji nekoliko dana provode u laboratorijima, uz predavanja CERN – ovih znanstvenika, te laboratorijske demonstracije i vježbe iz fizike i tehnologije. Izrađeni materijali mogu se koristiti u nastavi. Predviđene su sljedeće teme:

  • Elementarne čestice i sile (od elektrona do Higgsovog bozona),
  • Fizika LHC – a (veliki detektori čestica – metode detekcije; analiza podataka),
  • Astročestična fizika i kozmologija.

Dvadesetak hrvatskih nastavnika fizike (među kojima je i naša profesorica Željka Vrcelj), izabranih nakon raspisanog natječaja za posjet CERN – u, boravit će od 14. do 18. travnja 2019. u Ženevi, gdje će uz intenzivan i kvalitetan edukacijski program stjecati nova znanja o elementarnim česticama i svemiru, kao i eksperimentalne vještine.

Hvala kolegici Davorki Radovanović koja je, nakon inspirativnog predavanja znanstvenika Ivice Puljka u našoj školi u studenom 2018. (fotografije u prilogu), inicirala i poticala aktivnosti profesorice Vrcelj vezane uz posjet CERN – u. Također hvala ravnatelju škole Borivoju Dokmanoviću na razumijevanju i podršci svim Željkinim edukacijama i projektima. Čestitamo i sretno!

(Napomena: Logo CERN – a preuzet je s https://home.cern .)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Vrcelj   datum: 16. 3. 2019.


Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Škola

Slobodno vrijeme

Dnevne novosti


Portal za škole
preskoči na navigaciju