preskoči na sadržaj
Vijesti

Naš posjet Finskoj

Posjet Finskoj trajao je od 31.ožujka do 9.travnja čime smo sudjelovali u projektu „Young people creating Europe“.  U sklopu tog projekta učili smo kako je to biti mladi Europljanin i kako je to biti član EU.  U projektu su sudjelovali članovi Foruma mladih Moravice te dvoje mladih ljudi iz Rijeke koji su, recimo to tako, bili poseban dodatak projektu, te članovi finskog International cluba iz Hyvinke. 


Ovaj projekt je nastavak jedne, rekao bih, vrlo uspješne suradnje iz 2011. godine kada su naši prijatelji iz Finske posjetili Moravice u sklopu projekta pod nazivom „Finland meets Croatia“. Tada smo se upoznali i sprijateljili, te ostali u kontaktu preko Facebooka, Skypea i e-mailova.

Za većinu nas ovo je bilo prvo putovanje avionom te smo bili vrlo uzbuđeni nekoliko dana prije polijetanja. Putovali smo u dvije grupe - prva grupa išla je rano ujutro linijom Zagreb-Kopenhagen-Helsinki, a vođe grupe bili su Milan Vukelić i Dubravko Šragalj. Druga grupa, u kojoj sam i sam bio, išla je u popodnevnim satima linijom Zagreb-Beč-Helsinki. Vođe druge grupe bili su Dragan Carević i Sanja Podnar. Nakon dolaska u Helsinki na aerodromu su nas dočekali naši finski prijatelji, a među njima je bilo i nekih koji su nekima od nas bili i više od prijatelja, te njihov voditelj Ossi Ollikainen. Nakon dolaska u hostel pod nazivom Sveitsin Maja zaspali smo kao klade nakon naporna puta.

Većinu svog vremena provodili smo u „glavnom“ youth centru pod nazivom Silta gdje smo prvi dan boravka imali upoznavanje s pravilima projekta i sa samom okolinom te nakon toga imali natjecanje u raznim igrama i sportovima. Bili smo i u sauni, te smo nakon toga trčali na snijeg - ODLIČAN OSJEĆAJ! Posjetili smo i lokalni spa-centar gdje smo uživali u bazenima, sauni, jaccuzziju te trčanju u vanjske bazene koji su bili na temperaturi od neka 3-4 ˚C. Odlično za cirkulaciju krvi.

U svim radionicama učili smo o različitostima i sličnostima među ljudima unutar Europe, ali i izvan nje. Na radionici  „Building bridges“ gradili smo mostove između zavađenih životinja što je bila gesta zajedništva i suradnje. Istog dana imali smo radionicu „Europe in 2030.“ gdje smo predstavljali svoje vizije Europe u 2030.godini putem kazališnih predstava. Važno je također spomenuti radionicu „FinCro language“ gdje su naši prijatelji interpretirali ulomak pripovijetke „Mali princ“ na hrvatskom jeziku, dok smo mi interpretirali „Tri praščića“ na finskom jeziku. Ovdje uistinu nije nedostajalo smijeha. Radionica „EU rocks“ također je bila zanimljiva. Zašto? Zato što smo radili graffitte s naslovom „EU ROCKS“ (EU je zakon), zabavili smo se i pokazali svoj europski duh čak i u obliku moderne umjetnosti. Posljednja, ali ne i manje bitna radionica bila je „Dreams of Europe“ .Zadatak je bio nacrtati Europu kako je mi vidimo te izabrati zemlju unutar njenih granica u kojoj bismo željeli živjeti. Zatim smo  izabrali pet zemalja Europe i napisati po dvije predrasude  koje imamo prema tim zemljama, gledajući sa stajališta zemlje koju smo odabrali kao zemlju u kojoj bismo htjeli živjeti. U ovoj smo radionici prepoznali neke od brojnih predrasuda te smo uvidjeli da one vuku korijene iz daleke prošlosti. Također smo spoznali da bi se predrasude mogle iskorijeniti upravo ovakvim projektima u kojima se mi mladi upoznajemo i upoznajemo svoje razlike i učimo kako raditi kompromise te ostvarivati suradnju usprkos međusobnim razlikama.

Po mom mišljenju, ali i mišljenju ostalih sudionika projekta, finsko-hrvatska suradnja bi se trebala nastaviti. Ono čemu sam se najviše divio je kultura i obrazovanost tih ljudi, te njihovo strogo poštivanje zakona i razvijena demokracija. Finska je upravo primjer Europe kojoj mi stremimo i o kakvoj sanjamo. Još je zanimljivo u svemu ovome spomenuti da su neki od nas među finskim djevojkama  našli i nešto više od prijateljica, neke veze traju još od njihovog posjeta Hrvatskoj, odnosno Moravicama. Sve u svemu, ukupni dojam je sjajan jer  smo uistinu našli ljude s kojima bismo voljeli održati odnose, kako prijateljske tako i one ljubavne. :-)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Aleksandar Grba   datum: 5. 5. 2012.


Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Škola

Slobodno vrijeme

Dnevne novosti


Portal za škole
preskoči na navigaciju